Merkez bankasından alışılmadık faiz kararı geldi kimse beklemiyordu

Merkez bankasından alışılmadık faiz kararı geldi kimse beklemiyordu
Haber Tarihi: 16.09.2024

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayı faiz kararını açıkladı. Geçen ay faizi yüzde 50 seviyesinde sabit tutan Merkez Bankası, bu ay da aynı politikayı izleyerek faizi yüzde 50’de sabit tutmayı tercih etti.

TCMB Para Politikası Kurulu, Başkan Fatih Karahan’ın liderliğinde her ay olduğu gibi bu ay da toplandı ve toplantı sonunda mayıs ayı faiz kararı kamuoyuna duyuruldu.

FAİZ ORANI DEĞİŞMEDİ

Ekonomistlerin beklentileri doğrultusunda, Merkez Bankası faizi sabit bıraktı. Nisan ayında da yüzde 50 olarak belirlenen politika faizi, mayıs ayında da aynı seviyede kaldı.

“NİSAN AYINDA SINIRLI ZAYIFLAMA GÖRÜLDÜ”

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, “Nisan ayında aylık enflasyon eğiliminde sınırlı bir zayıflama gözlemlendi. Son döneme ait göstergeler, yurt içi talepte ilk çeyreğe göre bir yavaşlama olduğunu işaret ediyor. Bunun yanı sıra, nisan ayında tüketim malı ithalatı artarak cari işlemler dengesindeki iyileşmeyi sınırladı. Hizmet enflasyonundaki yüksek seyir ve katılık, enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyonist baskıları sürdürüyor. Kurul, enflasyon beklentilerini ve fiyatlama davranışlarını yakından takip etmektedir.” denildi.

“SIKI PARA POLİTİKASI DEVAM EDECEK”

Parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtilen açıklamada, “Kurul, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak politika faizini sabit tutarken, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdürmüştür. Aylık enflasyonun eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri tahmin aralığına yaklaşana kadar sıkı para politikası devam edecektir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır. Kararlı duruş, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme ile aylık enflasyon eğilimini düşürecek ve dezenflasyon yılın ikinci yarısında sağlanacaktır.” ifadeleri kullanıldı.

ORTA VADEDE YÜZDE 5 ENFLASYON HEDEFİ

Açıklamada, kurulun politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak, enflasyonun eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşacak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceği vurgulandı.