Muharrem Ayı ve Aşure Günü Nedir?

Muharrem Ayı ve Aşure Günü Nedir?
Haber Tarihi: 19.09.2024

2024 yılı için Diyanet’in yayınladığı Hicri takvime göre, Müslümanlar için kutsal ve önemli olan Muharrem ayı, aynı zamanda yeni bir Hicri yılın başlangıcını işaret ediyor. Haram aylar arasında yer alan Muharrem ayı, İslam takviminin ilk ayı olarak kabul ediliyor. Bu ay, Kur’an-ı Kerim’de doğrudan adıyla anılmasa da, savaşın yasak olduğu aylardan bahseden ayetlerde, saldırı dışında savaşın yasaklandığı ve bu aylara saygı gösterilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Muharrem Ayı 2024 ve Aşure Günü

2024 yılında, Müslümanların kutsal ayı Muharrem, 7 Temmuz Pazar günü başlayacak. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı dini günler takvimine göre, bu tarih aynı zamanda Hicri yılbaşını da işaret ediyor. Yani 7 Temmuz 2024, yeni bir Hicri yılın ilk günü olacak.

Muharrem ayının en önemli günlerinden biri ise Aşure Günü’dür. Aşure Günü, Hz. Hüseyin ve 72 can yoldaşının Kerbela’da şehit edildiği günün anısına her yıl Muharrem ayının 10. gününde kutlanır. Bu kutsal günde aşure pişirilir, komşulara ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılır. Diyanet’in dini günler takvimine göre 2024 yılı aşure günü 17 Temmuz 2024 tarihinde başlayacak.

Aşure Günü ve İbadetler

  • Sevgili Peygamberimiz, Muharrem ayında tutulan aşure orucunun faziletine vurgu yapmıştır.
  • Aşure gününde oruç tutmak, bir önceki yılın günahlarına keffaret olabilir.
  • Sadaka vermek ve sıla-i rahim yapmak önemli ibadetler arasındadır.
  • Aşure günü, dua edilmesi ve çok selam verilmesi tavsiye edilir.
  • Aşure paylaşmanın, dayanışmanın ve sevginin ifadesi olarak kabul edilir.